Az világ első vízhűtésű telefonja a NEC-től

Czipperer Dia - 2013. május 17.

Ma már a mobileszközök is egyre processzorigényesebb alkalmazásokat használnak, így jelentősen túlmelegednek. A gépek esetében is használják a CPU túlhevülés ellen a vízhűtéses technológiát, miért ne működne ez a telefonoknál is? A NEC megtalálta erre a megoldást: kifejlesztette az első vízhűtéses okostelefont.

A NEC, japán elektronikai gyártó bemutatta a világ első vízhűtéses okostelefonját, a Medias X N-06E-t. A készülék dizájn szempontjából főként a női felhasználók kegyeiért verseng.

A megoldásnak köszönhetően a processzor tovább képes nagy teljesítményen működni anélkül, hogy túlmelegedne. A készülék olyan hőcsővel van felszerelve, amelyet vízzel töltöttek fel, és ez vezeti el a processzorban keletkezett hőmennyiséget.

Na de lássuk, mit tud maga a telefon!

Ha már vízhűtés, akkor kezdjük a hardvernél. Meghajtásáról egy 1,7Ghz-es négymagos Snapdragon S4 Pro processzor gondoskodik, kijelzője pedig HD felbontással rendelkező OLED, amely 4,7 hüvelykes és 720x1280-as felbontással rendelkezik, valamint 2300 mAh-es akkumulátorral látták el. Egy kamerája van, ez azonban 13,1 megapixeles hátlapi.

És hát az operációs rendszer pedig mi más lehetne, mint 4.2-es Android Jelly Bean. A telefon egyébként víz- és porálló is, így alternatív hűtési lehetőségek is rendelkezésre állnak.

Az egyetlen gond csupán, hogy a készüléket júniustól a Docomónál forgalmazzák majd Japánban, és nincs hír arról, hogy több országban is kapható lesz. Mindenesetre a technológiát lehet, hogy több gyártó is megirigyeli, és versenyképes tényezőként felhasználva alkalmazzák majd a jövőben.

 

Forrás. TheVerge.com, Gizmag.com

Vissza