Nokia Lumia 620 teszt

Vermes Boldizsár - 2013. június 18.

Górcső alá vettük a Nokia Lumia 620 készüléket. Emberünk kétes érzelmekkel állt hozzá a készülékhez, egyrészt nyitott volt a Windows Phone operációs rendszer felé, melyből a 8-as változattal rendelkezik a telefon, másrészt tartott is tőle. Kíváncsi volt a Nokia Lumia sorozatára elsősorban a korábbi készülékek dizájnja miatt, a 620 viszont kilóg ebből a sorból. A teszt végeredménye, hogy megállapítást nyert, a Lumia 620 egy jó telefon, a Nokia jó telefongyártó, a Windows Phone 8 pedig egy nagy lehetőség előtt álló operációs rendszer.

Hardver, szoftver

Az elvárásokhoz képest igen jól szerepelt a tesztek során a Lumia 620. Teljesítménybeli problémák egyszer sem fordultak elő, minden alkalmazás rendesen futott. Ahogy korábban írtam, problémásnak a belső memória méretét érezhetjük, a készülék esetében azonban, persze, ha nem borzasztó erőforrás igényes 3D-s játékokról van szó, nem volt tapasztalható semmiféle lassulás.

Nem lehet viszont elvonatkoztatni az operációs rendszertől, valamint a kapcsolódó szoftverektől. Ez utóbbi téren a Nokia által hozzáadott programok kiemelkednek, ahogy ez várható is volt. Meglehetősen jól sikerült és nagyjából használható a Nokia Drive+ Beta névre hallgató navigációs szoftver. Kicsit érdekes, hogy egy belvárosi környezetben is képes a környezeti akadályokra fittyet hányva toronyiránt vezetni gyalogos útvonalakat, de ezen kívül autós, sőt, tömegközlekedési útvonalakat is nagy sikerrel ajánl fel. Ehhez kapcsolódóan egy Városnéző alkalmazással éttermeket, boltokat stb. is ajánl, ha épp erre van igényünk. Egy Top Alkalmazások menüpontba a Nokia összegyűjtötte, milyen alkalmazásokat talál hasznosnak telefonja megvásárlását követően, de ugyanezek a programok természetesen az Áruházban is megtalálhatóak.

 

 

Kevés jót tudok ugyanakkor írni a WP8 rendszerről, de szerencsére ez nem része jelen tesztnek. A telefon használhatóságára viszont igen nagy hatással van. Lépten-nyomon hiányérzete van az embernek, ha már korábban volt okostelefonhoz köze, ha még nem volt, akkor onnantól kezdve alakulnak majd ki a hiányok, hogy az ismerőseivel ilyen témában beszélgetést kezdeményez.

Pedig a Microsoft külön fejezeteket szentel a telefon megismerését segítő online ismertetőiben, hogy hogyan, milyen egyszerűen hagyhatunk ott bármilyen más rendszerű okostelefont. És ezek után, amikor a Google Címjegyzékhez hozzáférést engedek a telefonnak, és szépen megkérem, hogy a kontaktokat importálja, azt egy pillanatig sem jelzi, hogy ez nem teljesen kivitelezhető, vagy milyen nagyszerű trükköket alkalmazott a megvalósítás során. Így tűnik el, illetve a telefon számára láthatatlan marad rengeteg telefonszám, e-mail cím stb. És egy ártatlan figyelmeztetés sem érkezik, hogy problémák adódtak. Amikor pedig elkezdem visszaírni a telefonszámokat a névjegyekhez, akkor a legkülönfélébb adattípusokként teszi ezt (mobil telefonszám, mint gépkocsi telefon…).

Jól működik viszont a közösségi oldalakkal való rendszerszintű összekapcsolás, hogy a névjegyek között, de akár az e-maileknél is megjelennek a legújabb állapotfrissítések, feltöltött fotók a kapcsolódó személyek esetében. Van egy Szobáknak nevezett csoportosítási lehetőség is, ide külön meghívás elfogadását követően kerülhetnek be a kiválasztottak, akikkel fényképeket, naptárakat, jegyzeteket oszthatunk meg, cseveghetünk.

 

 

A böngésző jól működik, flash támogatás nélkül, ami szintén szokássá vált mára. További alkalmazások beszerezhetőek az Áruházból, azonban a Google Play kínálatával, cizelláltságával nem ér fel. A letöltött programok különféle módokon tudják használhatóbbá tenni a telefont, a kezdőképernyőre kipakolható beállításváltóktól a játékokon át az irodai programokig.
Van egy Gyermeksarok elnevezésű lehetőség, mely segítségével elvileg csak előre meghatározott alkalmazások, játékok érhetőek el, ha a kezdőképernyőn jobbra húzással aktiváljuk. Az alkalmazások, beállítások viszont közösek, nem egy többfelhasználós rendszer lehetőségéről van szó.

Az operációs rendszert kiegészítő programok közül kettőt emelnék ki. Saját pályán indul a Microsoftnál az Office alkalmazás, mely az asztali programcsomagot megelőzve alkalmazta a letisztult felületet, mely igen jót tett neki. Működése viszont hagy kívánnivalót maga után, pl. egy szövegfájl korrektúráit sehogy sem sikerült megjeleníttetnem.
A Facebook, mint önálló alkalmazás is elérhető. Ahogy korábban írtam, minden lehetséges helyen megjelennek ismerőseink közösségi tevékenységei, így csak azt nem látjuk minden pillanatban magunk előtt, amire az alkalmazásban is csak kereséssel találnánk rá. Innen viszont pont a keresési lehetőség hiányzik. Emellett szépen illeszkedik a WP letisztult megjelenésébe, elérhetőek a közösségi oldal funkciói, de, mivel a telefon legtöbb funkcióját átszövi a kedvelés és a megosztás lehetősége, nem innen fogjuk a legtöbb bejegyzést közzétenni.

Multimédia

A hátlapi, manapság kevésnek számító 5 megapixeles felbontású kamera közepes minőségű fényképek és 720p felbontású videók felvételére alkalmas. Az alkalmazott szoftverek korlátozott számban adnak lehetőséget a beállítások módosításában (felbontás, vaku, fehéregyensúly, ISO). Egy telefon esetében sosem vártam el jó képminőséget fényképek terén, de ez a készülék kicsit a léc alatt maradt.

 

 

Tesztképek letöltése teljes méretben: 1,  2,  3,  4,  5,  6,  7.

 

Zenei téren, amennyiben elfelejtjük a csomagolásban található fülhallgatót, már nagy lépést teszünk az élvezhető élmény ügyében. A hangzáson lehetőségünk van equalizer segítségével módosítani, megtaláljuk továbbá a Dolby módot is. Kihangosítva kezdetben átlagosan, majd hangosítva egyre torzabban szól. Valamiért az FM rádió kimaradt a telefonból.

Üzemidő

Az 1300 mAh-s Li-ion akkumulátor nem hosszú üzemidőt enged sejtetni, ezt a teszt viszont cáfolta. Nagyjából másfél-két napig probléma nélkül működőképes a készülék, a vég közeledtével viszont igen későn és visszafogottan jelez. Miután kikapcsolt, nincs lehetőség egy utolsó lehelet erejéig sem életre bírni, a töltőn a kezdeti tíz percben is megfeledkezhetünk róla.

Összegzés

Igazán kétes a kép, hiszen egy jó megítélésű gyártó korábbi szép telefonjainak sikerét meglovagolva a Lumia 620 se nem olyan elegáns és letisztult dizájnú, se nem olyan felszerelt. De az árához, illetve a termékcsoport többi készülékéhez viszonyított árához képest több mint megfelelő. Ehhez társul egy széles körben elterjedt és használt asztali operációs rendszert megalkotó vállalkozás mobiltelefonokra szánt, számos korlátozással rendelkező és ezer problémával küzdő operációs rendszere. Itt nem tudom azt írni, hogy az árához képest jó, mert a gyártójától is láttunk már tökéletesebb terméket, illetve ezen a piacon is vannak jóval magasabb színvonalon teljesítő versenytársak.

Összességében a Lumia 620 mégis egy jó telefon. Mind külcsín tekintetében kézbeillő és kellemes (a cserélhető hátlapok pedig igazi változatosságot jelenthetnek), mind belbecs részről elfogadható, kielégíti az ezen az áron telefont keresők igényeit.

 

 

 

Vissza