Egymilliárd dollárt fizet az Apple-nek a Samsung

Farkas Norman - 2012. augusztus 27.

A kaliforniai bíróság pénteki döntése szerint a Samsung több, az Apple tulajdonában lévő szabadalmat megsértett, ráadásul nem véletlenül. A levédett megoldások illegális használata miatt egymilliárd dolláros büntetést kapott a dél-koreai gyártó.

Az Apple-Samsung szabadalomháború legújabb fejleményét az almás gyártó sikereként emlegethetjük, ugyanis a kilenctagú kaliforniai bíróság arra jutott, hogy a Samsung tudatosan sértett olyan szabadalmakat, melyek a készülékek dizájnjára és a szoftver felhasználói felületére is kiterjednek. A bírák az Apple által követelt 2,5 milliárd helyett 1 051 855 000 dolláros kártérítést róttak ki a Samsungra, melyet összesen 13 szabadalomsértő modell után kell fizetnie (Mesmerize, Vibrant, Galaxy S II, Skyrocket, Captivate, Gem, Fascinate, Epic 4G Touch, Galaxy S 4G, Showcase, Indugle, Infuse 4G, Continuum). Érdekesség, hogy a döntés szerint egyik Galaxy Tab sem minősül iPad másolatnak (nem sért szabadalmakat), sem formatervét, sem pedig kezelőfelületét nézve.

A fent felsorolt kütyük ugyan nem sértenek esszenciális szabadalmakat, de olyan megoldásokat kifogásolt bennük a bíróság, mint a kezdőképernyő tálcás elrendezésre, a végéhez érve visszaugró görgetés, vagy a kétujjas képnagyítás. Ezen megoldások zöme a legtöbb androidos mobilban jelen van, így nem kizárt, hogy az Apple vérszemet kap, s szépen sorjában a többi gyártót is móresre próbálja tanítani (és akkor még nem is említettük a "téglalap lekerekített sarkokkal" című Apple szabadalom fennmaradásának veszélyességét). Az Androidot fejlesztő Google egyébként az ítélet kapcsán csak annyit mondott, hogy a kifogásolt dizájn- és felületi elemek a Samsung munkái, nem az operációs rendszerben használt megoldásokra vonatkoznak - ergo a keresőóriás mossa kezeit.

A döntés szerint az iPad és az iPhone egyetlen, a Samsung által benyújtott keresetben szereplő szabadalmat sem sért, így az Apple elmarasztaló ítélet nélkül távozhatott a bíróságról.

Hogy mi következik? Nos, az Apple kérheti (és vélhetően kérni is fogja) a szabadalomsértő Samsung készülékek import tilalmát, mely már szeptember 20-án érvénybe is léphet. A Samsung fellebbezhet, illetve tanulhat eddigi hibáiból.

 

 

Több érdekes dolgot hozott magával a Samsung  - mondjuk így - veresége, melyekről szólnék egy-egy mondatban.

Jó reklám a Samsungnak: egyesek szerint, mivel a bíróság kimondta, hogy a Samsung termékei az Apple kütyük másai, a tájékozatlanabb, kissé vak és buta felhasználók arra következtethetnek, hogy sokkal olcsóbban juthatnak hozzá a Samsung által gyártott Apple másolatokhoz, így rögtön le is csapnak azokra. Kissé sarkított elmélet, nemde?

Sötét jövő vár az innovációra és az androidos gyártókra: ha az olyan szabadalmakat vesszük alapul, mint a "téglalap lekerekített sarkokkal", az Apple-nek jogában áll minden olyan céget keresztlicenszelésre kötelezni, illetve megtámadni, amelyet veszélyesnek érez. Itt nem csak az androidos gyártókra kell gondolnunk, ha viszont őket nézzük, akkor azt látjuk, hogy többségük (a kisebbek) egy hasonló büntetés után lehúzhatja a rolót - ami paradox módon végül a nagyok (például a Samsung) további térnyerését eredményezheti.

A Samsung visszavág: a dél-koreai gyártó talán már alig várja, hogy megjelenjen az új, 4G LTE támogatással bíró iPhone. A Samsung ugyanis rengeteg LTE szabadalommal rendelkezik az Apple-lel szemben.

Kulcsszavak: Samsung, Apple, per
Vissza