Intelligens gombsorral és hangos személyi asszisztenssel érkezik a BB10 [Videó]

Farkas Norman - 2012. december 18.

A január végén bemutatkozó BlackBerry 10 operációs rendszer rengeteg újdonsággal érkezik majd, melyek közül a rendkívül tanulékony virtuális gombsor és az Apple-féle Sirihez hasonló hangos személyi asszisztens tűnik a legizgalmasabbnak.

A Research In Motion legalább annyira várja 2013. január 30-át, mint a BlackBerry rajongók. Ez egyrészt abból szűrhető le, hogy a vállalat máris kiküldte a BlackBerry 10 rendszer és az első köré épülő készülékek leleplezésének helyet adó - New Yorkban megrendezésre kerülő - eseményre szóló meghívókat, másrészt pedig abból, hogy "véletlenül" majdnem minden nap kiszivárog egy-egy új információ vagy kép az új platformmal és az okostelefonokkal kapcsolatban.

A vietnámi Tinhte oldalon nemrég a Blackberry L-Series csúcsmobil mutatta meg bájait a kamerának, s most ugyanezen az oldalon felbukkant néhány BlackBerry 10 rendszerről készített képernyőfotó is. A képek elárulják, hogy a BB10-ben nagy hangsúlyt kaptak a szociális hálók, hiszen Twitter, Facebook, Fousquare és LinkedIn integrációval is bír, továbbá egy hangos személyi asszisztenst is rejt, amely az összetettebb hangparancsokat is képes megérteni, így jelentősen megkönnyítheti mindennapjainkat. A leírtak mellett még rengeteg egyéb fícsörre és szolgáltatásra figyelhetünk fel, ilyen például a többfunkciós értesítési sáv, vagy a BlackBerry Hub.

 

Az oldal a screenshotok mellett egy majdnem ötperces felvételt is közzétett, amelyen a 4,2 hüvelykes HD kijelzővel szerelt L-Series készüléket csodálhatjuk meg működés közben.

 

 

A BB10 egyik legnagyobb újdonsága a szuperintelligens virtuális gombsorban manifesztálódik. Mivel a BlackBerry mobilok esetében kezdettől fogva kiemelt figyelmet szenteltek az üzenetek, illetve e-mailek kezelésére, ezért nem meglepő, hogy a megújult platform köré épülő kütyük - rendelkezzenek fizikai gombsorral vagy sem - kényelmes szövegbeviteli megoldással érkeznek. Az alábbi videóban Vivek Bhardwaj, a RIM szoftveres részlegének vezetője mutatja be a BB10 virtuális QWERTY billentyűzetét, amely képes rugalmasan kezelni az előtelepített szótárat, s megtanulni a felhasználó által előnyben részesített alakokat, továbbá a gépelés közbeni automatikus szóközkirakás és a többnyelvű szövegbevitel sem akadály számára.

 

 

[Forrás: Blackberry Blog, Engadget

Vissza