Minden platformon hódíthat a finnek új térképe: Nokia HERE

Farkas Norman - 2012. november 14.

A Nokia leleplezte a HERE szolgáltatást, melyet egy komplex, több térképes funkciót magába foglaló csomagként kell elképzelnünk, ami MeeGo, webOS, BlackBerry 7 és iOS mellett Firefox OS és Android platformon is használható.

A Nokia már régóta kiemelt figyelmet fordít a térképszolgáltatások fejlesztésére, s most egy fordulóponthoz érkezett ezen a területen, ugyanis Stephen Elop tolmácsolásában bemutatkozott a Nokia HERE, mely egy több platformon átívelő, rendkívül sokoldalú térképszolgáltatás.

A HERE olyan hasznos szolgáltatásokat tartalmaz, mint például a helyek és útvonalak keresése, a 3D épületnézetek és gömbpanorámás utcaképek megtekintése, kedvenc helyek kijelölése, vagy térképhibák korrigálása. A térkép számítógépről a here.net címen érhető el, de létezik egy mobil verziója is, amely iOS (4.2 vagy frissebb),  Android (2.2 vagy frissebb), BlackBerry 7, webOS, Firefox OS és MeeGo rendszer köré épülő kütyük számára is rendelkezésre áll, csupán az m.here.net címet kell bepötyögni az adott mobil böngészőjébe.

A Nokia itt nem állt meg, hanem gondoskodott arról, hogy térképes keretrendszere minél több platformon minél gyorsabban elterjedhessen. Ennek fényében megállapodást kötött a Mozillával, melynek lényege, hogy a Firefox OS rendszerben integráltan jelen lesznek a HERE szolgáltatásai.

Az iOS felhasználóit sem szeretné térkép nélkül hagyni a finn gyártó, ezért hamarosan elérhetővé tesz egy HERE Maps for iOS nevű, HTML5-alapú alkalmazást az App Store felületén, mely letölthető térképek révén offline hangos navigációt is kínál majd, ám ezt kizárólag gyalogos módban lehet majd kiaknázni. A szoftver egyébként igen hasznos lesz a városi júzerek számára, hiszen a kedvenc helyekhez tarozó műveleteken kívül a valósidejű útinfó szolgáltatást, illetve az útvonalak és a helyek megosztási lehetőségét is tartalmazza, nem is beszélve arról, hogy ötszáz városban használható tömegközlekedési útvonalak tervezésére.

A Nokia természetesen az Android platform felé is nyitott, ezért elérhetővé tette a HERE Android API-t a fejlesztők számára, akik rengeteg hasznos alkalmazást kreálhatnak a finnek programozói felületével és a hozzá tartozó térképes tartalmakkal, ráadásul az így elkészült szoftverek játszi könnyedséggel portolhatók lesznek más platformokra. Az alábbi videó szemlélteti, hogy milyen alkalmazások elkészítésére nyújt lehetőséget a HERE Android API.

 

 

A rengeteg térképes újdonság között a Windows Phone 8 rendszerű Lumia 920 és 820 modellek új funkciója is felbukkant, mely a City Lens új komponense, a LiveSight. A LiveSight lényege, hogy a telefon kamerája által látottak alapján precízebben kerülnek a helyükre a POI katalógusban szereplő látványosságok.

 

 

 

[Forrás: Nokia Conversations]

Vissza