Láss mindent, élj át mindent

Kütyü Magazin - 2021. március 28.

A CES-en bejelentett JZ2000 OLED TV zászlóshajót követően a Panasonic bemutatta 2021-es televíziókínálatának további új OLED és LED készülékeit.

A hollywoodi hangolásnak és a kiváló színhűségnek köszönhetően már régóta a Panasonic televíziók nyújtják a legkiválóbb élményt a filmekhez és a minőségi tévésorozatokhoz. 2021-ben a „Láss mindent, élj át mindent” koncepció által vezérelve, a képminőség terén szerzett tudását felhasználva a Panasonic tovább fokozza a sportközvetítések, játékok és a streamelt tartalmak által nyújtott élményt.

 

Új OLED-kínálat: a legkiválóbb felület a mozitartalmakhoz

Az OLED televízióknál a Panasonic a JZ2000 zászlóshajó mellett az új JZ1500, JZ1000, és JZ980 sorozatokkal bővítette a kínálatot. Utóbbi három sorozat modelljei 65, 55 és most 2021-ben először 48 hüvelykes képátmérővel is kaphatók lesznek. Akár csak a JZ2000-nél ezekhez a készülékhez is Stefan Sonnenfeld készítette el a színbeállításokat. Sonnenfeld a Company 3 alapítója és vezérigazgatója a világ leghíresebb filmkészítőivel dolgozik együtt. Az OLED televíziók ezzel a hangolással és a Panasonic műszaki színhűségével még magasabbra helyezik a lécet a moziflimek és a prémium tartalmak megjelenítésénél.

Az elmúlt években a Panasonic a mérnöki tudásával és kiválóságával úttörő szerepet vállalt, hogy még nagyobb fényerejű OLED paneleket alkosson. Ez a törekvés végül a Master HDR OLED Professional Edition panelekben öltött testet. Nemrég ezek a panelek még csak a zászlóshajó modellekben voltak elérhetők, de 2021-től kezdve a Panasonic a JZ2000 mellett a JZ1500 modelleket is ellátja a nagyobb fényerejű Master HDR OLED Professional Edition panelekkel. Ez nagyszerű hír azoknak a felhasználóknak, akik még jobb HDR teljesítményre vágynak, de már rendelkeznek egy teljes körű hangrendszerrel.

Valamennyi új OLED sorozatban megtalálható az új Auto AI képmódot lehetővé tevő, vadonatúj HCX Pro AI processzor, amely először a JZ2000-nél jelent meg. Az Auto AI segít, hogy mindig optimális legyen a képélmény. A processzor meghatározza a lejátszott tartalom típusát (mozifilm, sport, zene, interjú, stb.), és automatikusan annak megfelelően állítja be a képminőséget. Az Auto AI egy önálló képmód, de lehetőség van kézi beállításokra is azok számára, akik egyedileg szeretnék kiválasztani a nekik leginkább megfelelő értékeket.

Ráadásul, az új HCX AI Pro processzornak köszönhetően az új OLED televíziók támogatják a Game Mode Extreme üzemmódot is, amely az OLED televíziók között az egyik legrövidebb késleltetéssel rendelkezik. A késleltetés csökkentése nem a mindenhol tapasztalható panelfejlesztéseknek köszönhető, hanem a Panasonic technológiai újításainak. Valamennyi OLED modell támogatni fogja az AMD FreeSync Premiumot is.

Új LED televíziók: sporthoz és játékhoz is ideálisak

Az OLED televíziók mellett a Panasonic bemutatta 2021-es LED televízióit is, és utalt arra, hogy még további modellek is várhatók.

Az újonnan bejelentett LED televíziók között található a JX940 sorozat (75, 65, 55 és 49 hüvelykes képátmérővel), a JX850 sorozat (65, 58, 50 és 49 hüvelykes képátmérővel) valamint a JX800 sorozat (65, 58, 50 és 40 hüvelykes képátmérővel). 

A Panasonic külön kiemelte a JX940 sorozat képességeit, amelyeket nagyra értékelnek majd a sportközvetítések és a játékok rajongói. 

  • Először is, az újonnan bejelentett OLED televíziókhoz hasonlóan a JX940 sorozat is HCX AI Pro processzort tartalmaz, ami azt jelenti, hogy a készülék képes automatikusan érzékelni a sportközvetítéseket, és azokhoz optimalizálni a képminőséget. Az intelligens Clear Motion gördülékenyebbé teszi a dinamikus jeleneteket, hogy a nézők akadozásmentes képet élvezhessenek.
  • Másodszor, a JX940 sorozatot 120 Hz-es, nagy fényerejű, és széles betekintési szöggel rendelkező HDR Cinema Display Pro panellel látták el, amely ideális, amikor családdal vagy barátokkal együtt akarja végigszurkolni a meccseket.
  • Harmadszor pedig a Dolby Atmos az egész szobában olyan hangzást teremt, mintha a stadion lelátóján ülne. Ráadásul a JX940 sorozat képernyőjét a Panasonic innovatív, rugalmasan állítható lábai tartják. A lábak a szélesebb pozícióba helyezve megemelik a televíziót, hogy a káva alatt egy hangprojektor (például a hasonló stílusjegyekkel kialakított Panasonic HTB940 hangprojektor) is helyet kapjon, ami még magasabb szintre emeli a hangélményt.

A HCX AI Pro a játékok terén is kimagasló teljesítményt biztosít, hiszen olyan HDMI 2.1 funkciókat támogat, mint például a HFR (magas képráta) és a VRR (változtatható frissítési ráta). A JX940 támogatja az AMD FreeSync Premiumot is.

 

JX800: Streamingre teremtve

Miután a HCX AI Pro processzor megjelent a Panasonic prémium televízióiban a középszintű modellek, például a JX800 is megkapták a HCX processzor korábbi változatát, így már a középszintű modellek is hasznosíthatják a Panasonic által felhalmozott színszakértelmet. 

 

A JX800-on ennek köszönhetően megjelenő képminőség a HDR Bright Panel Plus képernyővel és a streaming szolgáltatások széles választékával együtt egy elérhető árú televíziót biztosít a vég nélküli otthoni mozizáshoz.

Ráadásul a JX800-ban jelenik meg először egyszerre a Panasonic HCX processzora és az Android operációs rendszer, úgy, hogy a készülék megőrzi a Panasonic My Home Screen felületének felhasználóbarát kezelhetőségét is.

 

Formátumok támogatása

2021-ben is folytatja a Panasonic azt a hagyományt, hogy a prémium funkciókat a választék minden olyan modelljénél bevezeti, ahol azzal jelentős hatást tud elérni.

A 2020-as OLED televízióknál bevezetett Intelligent Sensinget alkalmazó Filmmaker Mode-ot 2021-ben a JX800 sorozatig bezárólag mindegyik modell tartalmazza majd.

A HDR formátumok terén a Dolby Vision IQ-t az összes 2021-es OLED televízió valamint a JX940 sorozat LED televíziói is támogatni fogják. A JX800 sorozatig bezárólag a Panasonic OLED és LED televíziók a HDR10 és a Hybrid Log Gamma log mellett támogatják majd a Dolby Vision és a HDR10+ adaptív formátumot is. 

Játékoknál a Game Mode Extreme funkciót a JX940 sorozat és a felette elhelyezkedő modellek tartalmazzák majd. Ehhez a funkcióhoz társul a 4K magas képráta (HFR) és a variálható frissítési ráta (VRR) is.

Hangtechnika terén a Dolby Atmost a JX850 sorozatig bezárólag támogatják majd a készülékek.

 

my Home Screen 6.0

A JX850 sorozatig bezárólag minden modell a Panasonic elismert televíziós operációs rendszerének legújabb változatát a My Home Screen 6.0-t futtatja. Az új verzió jelentős fejlesztéseket tartalmaz, amelyekkel még jobb lett a rendszer használata. 

A my Scenery funkcióval hangulatának vagy a napszaknak megfelelő, előre feltöltött vagy saját háttérképet vagy videót állíthat be. Ez tökéletes lehet mindfullness percekre vagy lefekvés előtt. A LUMIX CLUB Japán csodáit bemutató fotóin kívül a LoungeV Studioval (www.loungev.com)) is együttműködünk, hogy a leggyönyörűbb videókkal oldódhasson fel egy-egy nehéz munkanap után.

Az új On Timer segítségével a felhasználók beállíthatják, hogy mikor kapcsoljon be automatikusan a televízió, sőt, azt is megadhatják, hogy melyik csatornára vagy HDMI bemeneti forrásra váltson a készülék a bekapcsolás után, de az is beállítható, hogy a my Scenery funkciót indítsa el ilyenkor a televízió. 

A duál Bluetooth kapcsolattal a televízióról két külön Bluetooth eszközre továbbíthat egyszerre hangot. Így például Ön és párja is nézhet késő éjjel filmet Bluetooth fejhallgatókkal, anélkül, hogy a gyerekek alvását zavarnák. 

A menürendszert is továbbfejlesztették, hogy gyorsan elérhesse a leggyakrabban használt kép- és hangbeállításokat.

A JX850 és a fölötte elhelyezkedő modellek is támogatják a Google Assistant és az Amazon Alexa hangsegédeket, hogy a felhasználók hangparancsokkal nézhessék meg televíziójukon az időjárás-jelentést vagy a híreket, illetve az egyéb hasznos információkat.  A JX800 támogatja a Google Assistantet, de nem támogatja az Amazon Alexát.

A HDMI Signal Power Link szintén egy új funkció, amely a nem CEC-kompatibilis eszközök, például PC számítógépekkel is lehetővé teszi a készenléti üzemmódból való automatikus bekapcsolást illetve a bemeneti források közötti váltást.

 

Külső

A Panasonic elkötelezett, hogy élethű élményt tárjon a felhasználók elé, és ennek a filozófiának megfelelően a 2021-es kínálat formanyelve letisztult és minimalista, hogy a nézők teljes egészében kedvenc tartalmaiknak szentelhessék a figyelmüket. 

A Panasonic 2021-ben egy teljesen új távirányító bemutatására is készül. A szobával szerves egységet alkotó eszközt a dísztálak lekerekített formájáról mintázták. A kerek élek ergonomikussá teszik a távirányítót, hogy kényelmesen lehessen kézbe fogni.

 

A HDMI 2.1 támogatásáról:

A JX940 LED televízióig bezárólag mindegyik televízió két HDMI-porttal rendelkezik, amelyek olyan HDMI 2.1-es funkciókat támogatnak majd, mint a magas képráta (HFR) és a variálható frissítési ráta (VRR).

Ezek a portok a kiszállítás idején a 4K bemenetet támogatják, de 4K HFR és 4K@120Hz VRR esetén a vertikális felbontásnak csak a felét jelenítik majd meg. 

2021 folyamán adja ki a Panasonic azt a firmware-frissítést, amellyel teljes körű támogatást kap a 4K magas képráta. 

A 4K@120Hz VRR-rel kapcsolatban megfelelő időben további tájékoztatást nyújtunk. Felhívjuk a figyelmet, hogy a 4K@120Hz VRR-től eltérő felbontásokat, például a Full HD-t és a 4K@60Hz VRR-t már a kiszállítás pillanatától támogatják a televíziók.

Vissza