Bemutatkozik az Xperia 10 IV

Kütyü Magazin - 2022. május 12.

A Sony bejelentette az új Xperia 10 IV okostelefont, amelyet a nagyméretű akkumulátor koncepciója nyomán fejlesztettek ki a Sony egyedülálló technológiáinak integrálásával, mindezt ultrakönnyű, kompakt kialakításban. Az Xperia 10 IV egy kivételes középkategóriás mobiltelefon, melynek tervezése során a javított teljesítmény, a minőség és a hordozhatóság volt szem előtt.

•  A világ legkönnyebb 5G okostelefonja 5000mAh csúcsminőségű, nagy kapacitású akkumulátorral

•  Optikai képstabilizátor (OIS) a tiszta, kevésbé elmosódott fényképek és videók érdekében

•  Javított kamerateljesítmény:

•  Automatikus HDR felvételek készítése alacsony megvilágítás mellett

•  Továbbfejlesztett éjszakai üzemmódú felvételkészítés kiváló zajcsökkentéssel

•  Tiszta digitális zoom szuperfelbontással

•  Mesterséges intelligencia által támogatott lenyűgöző szelfik

•  Megnövelt fényerő, mely fokozza a 21:9-es OLED-kijelző szépségét

•  Magával ragadó hangzás a 360 Reality Audio és a 360 Reality Audio Upmix segítségével

•  Strapabíró "Corning Gorilla Glass Victus", mely növeli az IP65/68 vízállóságot, hogy a középkategóriás Xperia még tartósabbá váljon

  

Teljesítmény és kialakítás

Nagy, erős teljesítményű akkumulátor egy könnyű, kézbe illeszkedő készülékben – az Xperia 10 IV az egész napos akkumulátor- és a gyors teljesítményt ötvözi. Ez a világ legkönnyebb 5G-s okostelefonja, amely nagy kapacitású, 5000 mAh-s vagy annál nagyobb akkumulátorral rendelkezik, így biztosítja a szükséges energiát ahhoz, hogy az Xperia 10 IV készüléket hajnaltól alkonyatig és azon túl is élvezettel használják. Az Xperia adaptív töltési technológiájának köszönhetően a felhasználóknak akár három év használat után is maximálisan megbízható marad az akkumulátor élettartama. Ennek működése során az eszköz a töltés közben figyeli az akkumulátort, hogy az ne legyen túlterhelt, így az képes hosszabb ideig egészséges maradni.

 

A mindössze 161 grammos Xperia 10 IV pehelykönnyű és egyszerűen kezelhető fényképezés, videókészítés, játék, böngészés, SMS írás vagy telefonálás során egyaránt. A keret magasságának és szélességének 1 mm-rel való csökkentése természetesen kényelmes, 67 mm széles, kézre illeszkedő kialakítást eredményez. Az IP65/68 víz- és porállósággal rendelkező Xperia 10 IV készüléket a mindennapi életre tervezték, így gondtalanul használható futás vagy medence melletti pihenés alkalmával is. Az Xperia 10 IV kijelzője Corning Gorilla Glass Victus üvegből készült. A strapabíró Gorilla Glass javulást hoz mind a leejtés, mind a karcolás terén. A Snapdragon 695 5G mobil platform könnyedén kezeli az összes alkalmazást, filmet, játékot és egyéb szórakoztató terméket, nagy teljesítmény és energiahatékonyság mellett a kiváló ráhangolódás érdekében.

Az Xperia 10 IV négy különböző színben érhető el: fekete, fehér, menta és levendula.

 

Egyszerű fotó- és videókészítés

A három objektíves kamerával és a számos hasznos fényképező- és videófunkcióval az élet megörökítése még soha nem volt ilyen egyszerű. Az adódó lehetőség alkalmával az Xperia 10 IV segít abban, hogy a felhasználó elsőre a megfelelő felvételt készíthesse el a Superior Auto támogatásával, amely környezeti feltételeket és alanyt felismerő technológiát használ. Az Xperia 10 IV ezután automatikusan kiválasztja az ideális beállításokat, köztük az ISO-t és a zársebességet a legjobb felvétel elkészítése érdekében. A három különböző – 16, 27 és 54 mm-es – objektívvel valamennyi típusú fényképezés elérhetővé válik.

 

Rázkódásmentes fényképek és videók fejlett elmosódás-csökkentéssel

Fényképezéskor, különösen este vagy gyenge fényviszonyok között, a kéz legkisebb mozgása is elmosódást okozhat a képen. Az Xperia 10 IV készülékkel azonban az optikai képstabilizáló technológiának köszönhetően még gyenge fényviszonyok között is elmosódás-mentes képeket lehet készíteni. Az eszköz a több fény befogásának köszönhetően hosszabb zársebességet is lehetővé tesz a zajmentes felvételek készítéséhez. Az optikai képstabilizátor (OIS) nem csak a fényképeknél, hanem a videóknál is működik. A menet közbeni videókészítésnél az egyedülálló Optical SteadyShot technológia és a hibrid képstabilizátor biztosítja, hogy a felvétel rázkódásmentesek és minél kevésbé elmosódottak legyenek.

 

Gyönyörű részletesség és kevesebb zaj gyenge fényviszonyoknál

A rossz fényviszonyok között készült fényképeknél a világos területek gyakran túlvilágítottnak, a sötét területek pedig elsötétítettnek tűnnek, így a részletek elvesznek. Az Xperia 10 IV azonban képes ezt felismerni, és automatikusan HDR-ben fényképez, így minden apróbb elemet kivételes tisztasággal ad vissza. A továbbfejlesztett éjszakai móddal pedig még tisztább felvételek készíthetők. Éjszakai vagy gyenge fényviszonyok mellett történő felvételek készítésekor a képminőséget gyakran negatívan befolyásolhatja a vizuális zaj. Az Xperia 10 IV azonban javította a képminőséget az éjszakai módban a RAW-képadatok belső feldolgozásának felhasználásával. 

A modern okostelefonok kameráinak egyformán jól kell teljesíteniük, akár állóképeket, akár videót készítenek. A kibővített dinamikatartománynak köszönhetően pedig az Xperia 10 IV figyelemre méltóan tiszta részletességgel és kevesebb fehérítéssel vagy elsötétítéssel rögzíti a videót, még olyan nagy kontrasztú környezet, mint a világos nappali fény esetében is.  

 

Tiszta közeli képek és lenyűgöző szelfik

Távoli alanyok fényképezése esetén egy okostelefon teleobjektívjével és digitális zoom segítségével a kép felbontása szemmel láthatóan romlik. Az Xperia 10 IV szuperfelbontású zoom funkciójának köszönhetően azonban még nagy gyújtótávolságnál  is tiszta képek készíthetők.  Szelfi készítésénél, különösen beltérben vagy rossz fényviszonyok között a hagyományos kamerák automatikusan megpróbálják csökkenteni a zajt, így a haj, a szemöldök és a szempillák részletessége elveszik. Az Xperia 10 IV-ben alkalmazott mesterséges intelligencia technológia nyomán a szelfifotók tisztasága feljavul.

 

Kivételes képminőség a nagy kontrasztú OLED kijelzőn

Az Xperia 10 IV gyönyörű, 6,0 hüvelykes, 21:9-es méretarányú, széles OLED-kijelzővel büszkélkedhet, amelyen nincs bevágás vagy kameranyílás, amely akadályozná a látványt, ezáltal a filmekben, játékokban és más dolgokban is könnyebb elmerülni. A 21:9 széles OLED-kijelző még az előző modellhez képest is 15%-kal fényesebb, lélegzetelállító képeket ad vissza élénk színekkel és valódi fekete tónussal. A Sony sokéves televíziós szakértelmére támaszkodó, egyedülálló TRILUMINOS DISPLAY for mobile funkció, valamint a videókép-optimalizálás fokozza a kijelzőben a filmnézéshez és a kiváló, élénk képek reprodukálásának képességét.

A 21:9-es képernyő könnyedén ketté választható, az ablakok pedig egymás alá és fölé is képesek illeszkedni – ez a kialakítás tökéletes a böngészéshez és a videónézéshez egyaránt. A többablakos üzemmódban gyorsan lehet válogatni a legutóbb használt és az ajánlott alkalmazások, így még könnyebben elérhetők a kívánt alkalmazások a felső és az alsó ablakban.

Merülés a prémium hangélménybe

Az Xperia 10 IV számos prémium hangtechnológiával rendelkezik, így a zene szerelmeseinek kivételes hangzásélményt nyújt. A High-Resolution Audio funkcióval a felhasználó 3,5 mm-es audiocsatlakozón keresztül csatlakoztathatja kedvenc fejhallgatóját, és olyan zenét hallhat, amely a teljes hangtartományt visszaadja, ráadásul az alkotó elképzelése szerinti dinamikával és részletességgel. A High-Resolution Audio funkció még vezeték nélküli fejhallgatóval is elérhető. Az LDAC körülbelül háromszor több adatot továbbít (990 kilobájt/másodperces maximális átviteli sebességgel), mint a hagyományos Bluetooth audio, így a High-Resolution Audio tartalmak vezeték nélkül, kivételes minőségben élvezhetők, mely a lehető legközelebb áll a vezetékes kapcsolathoz.

 

Friss zenei hangminőség

A DSEE Ultimate javítja a digitális zenék hangminőségét. A valós időben működő funkció egy AI-technológia segítségével reprodukálja a részletes akusztikai finomságokat és a tiszta magas frekvenciájú hangokat, amelyek gyakran elvesznek a hangtömörítés során. Vezetékes vagy vezeték nélküli fejhallgatóval, helyi fájlokkal és akár streaming-szolgáltatásokkal  is működik. Az Xperia 10 IV Sony fejhallgatóval történő párosítása esetén az oldalsó érzékelő menü segítségével könnyen elérhető a Sony Headphones Connect alkalmazás, mely praktikus a helyzetnek megfelelő hangbeállítások gyors elérése érdekében.

 

Sztereó zenéből multidimenziós hangzás

Az Xperia 10 IV készüléket a 360 Reality Audio funkcióval tervezték, hogy optimalizálja a hangminőséget, amikor a felhasználó az Amazon Music, a Deezer, a nugs.net és a TIDAL szolgáltatás használatával A 360 Reality Audio Upmix lehetővé teszi az Xperia 10 IV számára, hogy a kétcsatornás sztereó zeneszámokat fejhallgatókon keresztül valós időben, magával ragadó hangélménnyé keverje. A technológia helyi hangfájlokkal és streaming szolgáltatásokkal együttműködve tovább fokozza a hallgatói élményt.

 

Kiegészítők

Az Xperia 10 IV készülékhez stílusos, beépített állvánnyal ellátott tok is kapható. A vékony, antibakteriális anyagokkal bevont kiegészítőt a Sony minőségét és tartósságát szem előtt tartva úgy tervezték, hogy tökéletesen illeszkedjen a felhasználó kezébe. A stílusos tok négy stílusos árnyalatban kapható, így tökéletes színkombinációt biztosít a Xperia 10 IV készüléknek.

 

Zéró kibocsátás

A Sony „Road to Zero” elnevezésű környezetvédelmi tervet dolgozott ki, amelynek célja, hogy 2050-re nullára csökkentse a vállalat ökológiai lábnyomát. Ennek részeként a Sony középtávú célt tűzött ki a 2021-2025-ös pénzügyi évekre, „Green Management 2025” (GM2025) néven. A GM2025 egyik célkitűzése a műanyag csomagolóanyagok teljes elhagyása az újonnan tervezett kis termékekben. Az Xperia eddig is csökkentette a műanyag felhasználását a csomagolásoknál, megszüntette a műanyag alkatrészeket vagy papíralapú anyagokkal helyettesítette azokat. Többek közt ilyen volt például a műanyag fólialaminálás lekopásálló lakkozással történő felváltása. A Sony fenntarthatósági törekvéseinek részeként az Xperia 10 IV csomagolása nem használ műanyagot: a műanyag alkatrészeket eltörlik vagy papíranyagokkal helyettesítik. A doboz nagyjából 50%-kal vékonyabb, mint a korábbi modellek, a töltőt és a kábelt pedig nem tartalmazza a doboz, optimalizálva ezzel a szállítás hatékonyságát.

 

Elérhetőség

Az Xperia 10 IV Android 12 operációs rendszerrel 2022 júniusának közepétől elérhető a Sony viszonteladóinál.

A termék bejelentővideója:

Kulcsszavak: okostelefon, Xperia, Sony
Vissza