A Xiaomi tartja globális harmadik helyét a mobilgyártók között

Kütyü Magazin - 2021. május 28.

Az internetes szolgáltatásokat nyújtó Xiaomi Corporation (a továbbiakban “Xiaomi” vagy a “Vállalatcsoport”; stock code:1810), amely elsősorban okostelefonokat és IoT platformon keresztül összekapcsolt okoseszközöket gyárt és fejleszt, ismertette auditált és konszolidált pénzügyi eredményeit a 2021. március 31-én lezárult negyedévre vonatkozóan. 

2021 első negyedévében, a Xiaomi teljes árbevétele és korrigált nettó nyeresége messze felülmúlta a piaci várakozásokat. Az említett időszak árbevétele 76,9 milliárd jüan, nettó nyeresége pedig 6,1 milliárd jüan lett, amely 54,7%-os, illetve 163,8%-os éven belüli növekedésnek felel meg.

 

2021 első negyedévének legfontosabb pénzügyi mutatói: 

●  Teljes árbevétel 76.9 milliárd jüan, az éves növekedés 54.7%; 

●  Bruttó nyereség körülbelül 14.2 milliárd jüan, az éves növekedés 87.4%; 

●  A nem IFRS szerinti, korrigált nettó nyereség 6.1 milliárd jüan, az éves növekedés 163.8%.  

 

A Xiaomi Corporation így kommentálta az eredményeket: “2021 első negyedévében, az összárbevételünk és a korrigált nettó nyereségünk is rekord értéket ért el, amit azt bizonyítja, hogy az általunk választott üzleti modell biztos alapokon áll és azt nagy hatékonysággal tudjuk a gyakorlatba átültetni. Az okostelefonok eladásait jellemző erőteljes bővülés következtében jelentősen megnövekedett a termékeink felhasználóinak tábora. Az AIoT platform ezzel párhuzamosan folytatta növekedését az egész világon. Amellett, hogy a meglévő üzletágaink szépen fejlődnek, az új piaci lehetőségek feltérképezése is tovább folytatódik a vállalatunknál, amivel az üzleti horizontunk szélesítése a célunk. 2021 márciusában hoztuk nyilvánosságra az új márkavíziónkat és bejelentettük belépésünket az elektromos járművek piacára. Ez egy izgalmas új üzletágnak ígérkezik, amely biztosítja számunkra a további növekedés esélyét az elkövetkező évtizedben.” 

A Xiaomi továbbra is a harmadik legnagyobb okostelefongyártó a világon. A versenyképessége különösen a prémium okostelefonok szegmensében erősödött az elmúlt időszakban.  

2021 első negyedévében a Xiaomi okostelefon üzletága, az előző negyedévekhez hasonlóan, erőteljesen bővült. Az értékesítés 69,8 százalékkal nőtt, ami 51,5 milliárd jüan éves árbevételnek felelt meg. Világszerte 49,4 millió készüléket szállított le a Xiaomi az elmúlt negyedévben, az okostelefon üzletág bruttó haszonkulcsa 12,9 százalékos volt. A Canalys piackutató szerint, a leszállított készülékek tekintetében a Vállalatcsoport megőrizte 3. helyét az okostelefonok globális piacán, a piaci részesedése 14,1 százalék volt. 

Az eredmények megerősítették, hogy helyes volt a “Smartphone × AIoT” stratégiát követnie a vállaltnak. 

Az IoT és lifestyle termékek eladásai 40,5 százalékkal bővültek és elérték a 18,2 milliárd jüanos árbevételt az idei első negyedévben. A Xiaomi okostelevízióiból 2,6 millió kelt el világszerte. Az All View Cloud (“AVC”) szerint Kínában már a kilencedik egymást követő negyedévben lett piacvezető a Xiaomi, a világpiacon pedig az öt legnagyobb televíziógyártó között volt az idei első negyedévben. A vállalat nagyképernyős okostévéi különösen népszerűek a piacon.  

A Xiaomi AIoT platformja is nagyszerű eredményeket produkált: az ehhez kapcsolódó okoseszközök száma 2021. március 31-én elérte a 351,1 milliót. Azoknak a felhasználóknak a száma, akik öt vagy ennél több készülékkel kapcsolódnak a vállalat AIoT platformjához 6,8 millió volt, ami 48,9 százalékos növekedésnek felel meg.  

A külpiacokon tovább folytatódott a Xiaomi menetelése, Európában robbanásszerű volt a bővülés. 

A Xiaomi külpiacokról származó árbevétele 50,6 százalékkal nőtt egy éven belül és elérte 37,4 milliárd jüant. A Canalys szerint, a Xiaomi piaci részesedése és a leszállított készülékek száma alapján az idei első negyedévben az öt legnagyobb mobilgyártó egyike volt 62 országban és piacvezető 12 országban és régióban. 

A Xiaomi több fontos külpiacon is erősítette a versenyképességét. Szintén a Canalys szerint, 85,1 százalékos éves növekedést követően, a Vállalatcsoport először szerezte meg a második helyet Európában az okostelefonok piacán az elmúlt negyedévben, a piaci részesedése 22,7 százalék volt. Kelet-Európában már az egymást követő második negyedévben lett piacvezető, az okostelefonok eladásai 81,8 százalékkal növekedtek egy éven belül és a vállalat piaci részesedése elérte a 32,5 százalékot. Oroszországban, 32,1 százalékos piaci részesedéssel először lett piacvezető mobilgyártó a Xiaomi.  

A Xiaomi az idei első negyedévben költötte az eddigi legtöbbet kutatás-fejlesztésre: 3 milliárd jüant, ami 61 százalékos éves növekedést jelent. A Vállalatcsoport arra törekszik, hogy a készülékei még tartósabbá váljanak, az okostelefonjai még gyorsabban újratölthetők legyenek, miközben tovább növekszik a teljesítményük. A vállalat kész tovább növelni K+F kiadásait mind a gyártástechnológia, mind a termékfejlesztés terén.  

Vissza