Nokia Asha 501 – az ár- és üzemidő bajnok okostelefon

Farkas Norman - 2013. május 9.

A finn gyártó a mai napon bemutatta legújabb okostelefonját, a 48 napos készenlétre képes Asha 501-est. Nem beszélünk félre, valóban egy okostelefonról van szó, mely kezelőfelületében, külső megjelenésében és funkcionalitásában egyaránt nagy előrelépést mutat a termékvonal eddigi képviselőihez képest, ugyanakkor a kategóriában megszokott, alacsony áron áll majd a felhasználók rendelkezésére.

Ma délelőtt, a Fővárosi Állat- és Növénykertben került sor a Nokia Asha 501 hazai bemutatójára, melyen természetesen mi is részt vettünk. A gyártó nem véletlenül választotta ezt a helyszínt az eseményhez, hiszen ő a platina fokozatú örökbefogadója az állatkert február 14-én született kiselefántjának, akit egy internetes szavazás során korábban Asha (szanszkrit eredetű szó, jelentése remény) névre kereszteltek. Kissé távolról ugyan, de megpróbáltuk lekapni a virgonc kislányt, aki persze sosem ment egy méternél távolabbra mamájától.

Asha 501 – tényleg okos

Az Asha 501 a sorozat tizenhetedik tagja. A Nokia rengeteget agyalhatott azon, hogy mivel tehetné az elődöknél érdekesebbé, kelendőbbé és vonzóbbá a készüléket, s úgy tűnik, hogy végül sikerült olyanná varázsolnia, hogy megfeleljen a kitűzött céloknak.  Nézzük sorjában, mit tud a mobil!

Az 501 pofás külsőt kapott, amit főként a Lumia családtól örökölt formavilágnak és az élénk színeknek köszönhet. Jó hír, hogy a mobil hátlapja cserélhető, így könnyen az egyéniségünkhöz leginkább passzoló árnyalatban használhatjuk, az előlapját pedig edzett üveg fedi, így nem kell aggódnunk az esetleges karcolások miatt. Szokatlan lehet a korábbi Asha modellek szakavatottjai számára, hogy a készülék kijelzője alatt csak egy fizikai gomb van. Ha kicsit megismerjük a vadonatúj kezelőfelületet, akkor egyértelművé válik, hogy bőven elegendő ez az egy vezérlőgomb.

A két koppintással is feléleszthető készülék fedélzetén a Swipe kezelőfelületet találjuk, mely kényelmes és gyors, mindössze egy oldalra irányuló mozdulattal hozzáférést biztosít alkalmazásainkhoz és kedvenc funkcióinkhoz egyaránt. Az ún. FastLane felület nagyon praktikus, ugyanis listázza a híváselőzményeket, a közösségi oldalak frissítéseit és a legutóbb használt alkalmazásokat, ezáltal tükrözi a mobilozási szokásainkat.

 

A 501-gyel igazán költséghatékonyan internetezhetünk a 90 százalékkal kevesebb adatforgalmat generáló Nokia Xpress Browser Now böngészőjének köszönhetően.  Hála a megújult Asha platformnak, a Nokia Áruházból különféle alkalmazásokat tölthetünk le, melyekkel szélesíthetjük a készülék funkcionalitásának körét. Az áruházban fellelhető applikációk kínálata gyorsan növekedhet, hiszen a Nokia In-App Payment (alkalmazáson belüli fizetés) és a Nokia Advertising Exchange vonzóvá teszik a platformot a fejlesztők számára. A telefon premierjekor rögtön 40 EA játék lesz ingyen letölthető rá, szóval a játékos kedvű felhasználók nem maradnak kényeztetés nélkül. A közösségi oldalak megszállottjai a Facebook, a LinkedIn és a Twitter kliensekben lelhetik örömüket, a „nagy utazók” pedig a Nokia HERE térképeire támaszkodhatnak.

Az Asha 501 tehát alkalmas böngészésre, közösségi oldalak követésére, rendszerét pedig plusz alkalmazásokkal bővíthetjük, így mindenben hozza az „okostelefon” kategóriában elvártakat.

A Nokia üdvöskéje azonban két fronton is kitűnik az okostelefonok tömegéből: egyrészt rendkívül olcsón, nettó 99 dolláros áron kerül forgalomba, másrészt elképesztően hosszú, akár 48 napos készenléti idővel kecsegtet.

 

Az élénkpiros, élénkzöld, ciánkék, sárga, fehér, fekete árnyalatokban megjelenő kütyü technikai felszereltsége az árszegmensnek megfelelően alakult. Megjelenítője egy 3 hüvelykes, 320 x 240 pixel felbontású kapacitív érintőképernyőben manifesztálódott, amit 3,2 megapixeles hátlapi kamera, Bluetooth (3.0) és WiFi modul, EDGE adatátviteli támogatás (236,8 Kbps), 64MB RAM, 128MB belső tárhely, 4GB-os microSD kártya, valamint RDS FM rádió, zenelejátszó és távolság- illetve gravitációs érzékelő egészít ki. A készülék alapcsomagjában egy minőségi "agybadugós", piros színben tündöklő fülhallgató csücsül majd, mely eltérő ízlés esetére más színben is elérhető lesz külön tartozékként.

A Nokia Asha 501 első szállításai 2013 júniusától kezdődnek. A készülék hozzávetőleg 60 operátor és viszonteladó kínálatában, világszerte több mint 90 országban lesz majd elérhető.

 

 

 

 

Termékjellemzők

Az új Nokia Asha 501 egy SIM-es és EasySwap Dual SIM-es változatban is elérhető lesz, mindkét típus wifi-kompatibilis.

- Méretek: 99,2 x 58 x 12,1 mm; 98 gramm

- Kamera: 3,2 MP

- Készenléti idő egy SIM-es változat esetén akár 48 nap

- Készenléti idő Dual SIM-es változat esetén akár 26 nap

- Beszélgetési idő: akár 17 óra

- Memória: 4GB-os memóriakártya tartozékként; 32 GB-ig bővíthető

- 40 db ingyenes EA játék

- Színváltozatok: élénkpiros, élénkzöld, ciánkék, sárga, fehér, fekete

 

 

Vissza