Az új Sony Xperia 1 IV a tartalomkészítés élharcosa

Kütyü Magazin - 2022. május 12.

A Sony bejelentette az új Xperia 1 IV okostelefont, amelyet kifejezetten azok számára fejlesztettek ki, akik a legmodernebb okostelefon-technológiára vágynak, beleértve a csúcsminőségű képalkotást, a magasabb szintű játékképességet és az erős hangfunkciókat, mindezt egy kompakt és modern kialakításban ötvözve.

•  A 85-125 mm-es objektív a világ első valódi optikai zoomobjektívje 120 képkocka/másodperces olvasási sebességű képszenzorral mindhárom objektívhez, a legfontosabb pillanatok rögzítéséért

•  Filmszerű videós önkifejezési lehetőségek 4K120fps minőségben, akár 5-szörös lassítással

•  Valós idejű Eye autofókusz (AF) és 20fps AF/AE sorozatfelvétel HDR-ben mindhárom objektívnél, szín- és kontrasztgazdag képeket biztosítva

•  „Videography Pro” és Külső monitor funkciók az élő közvetítéseknél

•  A 120 Hz-es kijelző egyedülálló grafikai teljesítményt, a 240 Hz-es nagysebességű érintésérzékelés pedig a játék tökéletes vezérlését teszi lehetővé a gamerek számára

•  A "Game Enhancer" játéksegítő funkcióval finomhangolható a kép- és hangminőség, és a valós idejű tartalommegosztás is elérhető

•  50%-kal fényesebb HDR kijelző 4K 120Hz minőséggel és valós idejű HDR funkcióval

•  Továbbfejlesztett Full-stage sztereó hangszórók és kiváló minőségű hangfelvétel a Music Pro funkció segítségével

•  Erőteljes, hosszú élettartamú 5000 mAh akkumulátor a hosszabb használathoz, Snapdragon 8 Gen 1 mobil platformmal és Corning Gorilla Glass Victus üveggel

•  Műanyagmentes csomagolás, a korábbi modellekhez képest 50%-kal kisebb csomagmérettel, töltő és kábel tartozékok nélkül

•  Egységenként akár 36%-kal csökkentett CO2 kibocsátás, a hagyományos méretű csomag szállításához képest

 

"Az Xperia 1 IV az Xperia sorozatunk izgalmas folytatása" – nyilatkozta Nobuki Asahina, a Mobile Sales és Marketing vezetője. "A Sony-nál hiszünk abban, hogy a kreativitásnak nincsenek határai. Új modellünk, az Xperia 1 IV ezen filozófia szerint született. Az Xperia-sorozat arra inspirálja a felhasználókat, hogy valódi alkotókká váljanak, hiszen a tartalomkészítés a készülék minden aspektusát képes kezelni. Gyorsaságát tekintve úgy terveztük, hogy sebessége minden tekintetben a maximumot nyújtsa. Akár a kamera, akár a játék közbeni reakciókészség gyorsaságáról van szó, bizonyosak vagyunk abban, hogy ez az új Xperia termék el fogja varázsolni vásárlóinkat."

 

 

Képszenzor és optikai zoom a fényképezés és videózás művészetének új szintre emeléséért

Az Xperia 1 IV három objektívvel rendelkezik: egy 16 mm-es ultraszéles, egy 24 mm-es széles és egy új, egyedülálló, 85-125 mm-es valódi optikai teleobjektívvel, hogy az alkotók különböző tartalmak széles választékát készíthessék el. 

Mindhárom objektív 12 megapixeles "Exmor RS for mobile" képszenzorral rendelkezik, 120 kép/másodperc maximális olvasási sebességgel, amely akár 4K 120fps minőségű rögzítést és 5-szörös lassítású videofelvételt, valamint Real-time Eye AF és a Real-time tracking állóképek készítését is lehetővé teszi mindhárom objektív esetében. Az Xperia 1 IV a 3D iToF érzékelő segítségével a mélységinformációt és az AI (mesterséges intelligencia) alapú témaérzékelést is ötvözi a precíz és pontos AF és érzékelés érdekében, akár gyenge fényviszonyok mellett. Mindemellett ZEISS optikával rendelkezik, amit kifejezetten az Xperia okostelefonhoz kalibráltak, és aminek speciális ZEISS T* bevonata hozzájárul a pontos megjelenítéshez és a kontraszthoz a tükröződések csökkentésével az összes hátsó kamera lencséjénél.

Az előlapi kamera 12MP-es "Exmor RS for mobile" képszenzorral rendelkezik, amely nagyobb, mint az előző modellé. Ez teszi lehetővé a zajcsökkentést a sötét helyeken, valamint a szelfi felvételek készítését 4K HDR-ben.

 

Lélegzetelállító videók készítése

Az Xperia 1 IV páratlan videofelvételi lehetőségeket biztosít. A Sony a közvetlen visszajelzések alapján fejlesztette a "Videography Pro" funkciót, amely egy funkcióban foglalja össze a videózáshoz szükséges beállításokat. Ez lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy könnyedén módosítsák az olyan beállításokat, mint a fókusz, az expozíció és a fehéregyensúly – akár felvétel közben is. A felhasználók akár 5-szörös sebességgel rögzíthetnek és játszhatnak le gyors mozgású jeleneteket és lassított felvételeket, köszönhetően annak, hogy a készülék mindegyik objektívje 4K HDR 120fps sebességű videót tud rögzíteni. A zökkenőmentes, rázkódásmentes képanyag rögzítése minden eddiginél könnyebb a legújabb Optical SteadyShot és FlawlessEye funkciókkal. Az Xperia 1 IV támogatja az Eye AF technológiát és a tárgykövetést is a videókhoz, így a készítő élesen fókuszálhat a témára, és több időt tölthet a felvétel komponálásával. 

A Sony legújabb okostelefonja multi-frame felvételkészítést is lehetővé tesz, így a videók szélesebb dinamikatartományban rögzíthetők a felbontás csökkenése nélkül. Ezenkívül az Xperia 1 IV lehetővé teszi a zökkenőmentes zoomolást az ultraszéles látószögű és a teleobjektív perspektívák között, ami még nagyobb kreatív szabadságot biztosít.

 

 

Élőben bárhol, bármikor

Az Xperia 1 IV úgy javítja az élő közvetítés minőségét, hogy közben leegyszerűsíti magát a folyamatot. A készülék „Eye AF” és „Object Tracking” funkciói elérhetőek az élő közvetítés során is, a Videography Pro használata közben. Alternatívaként a felhasználók kiváló minőségű videót streamelhetnek egy kompatibilis Alpha fényképezőgép használatával, miközben az Xperia 1 IV-t külső monitorként használják, illetve a Sony Vlog Monitorral párosítva a felhasználók a hátsó kamerák használatával még nagyobb felbontású tartalmakat is közvetíthetnek élőben. 

 

Fotózás az Alpha fényképezőgépek technológiáival

A lenyűgöző képalkotás érdekében az Xperia 1 IV a továbbfejleszett optikai teleobjektívet gyönyörű bokeh-vel és fejlett autofókusz technológiával ötvözi. Mindhárom objektívnél lehetséges a Real-Time Eye AF és a 20 képkocka/másodperc sebességű sorozatfelvétel AE (automatikus expozíció)/AF HDR-rel, hogy emberekről és állatokról egyaránt tökéletes portrék készülhessenek, még gyorsan mozgó alanyok és kihívást jelentő felvételi körülmények esetén is. Emellett az Xperia 1 IV az AI fehéregyensúlyt használja a színek rögzítéséhez és korrigálásához a kihívást jelentő fényviszonyok mellett, ezzel elérve az élethű eredményt.

 

Cinematography Pro a CineAltatól

Az Xperia 1 IV-gyel a felhasználok könnyedén készíthetnek filmszerű tartalmakat. A CineAlta által támogatott Cinematography Pro funkció segítségével az alkotók profik által használt paraméterekkel és színbeállításokkal dolgozhatnak. Minden hátsó kamera objektívje lehetővé teszi a 4K-s 120fps nagy képpontsebességű és akár ötszörösen lassított felvételek készítését. Emellett a mostantól a mozifelvételekhez is elérhető, új többképpontos felvételi funkció lehetővé teszi a videók rögzítését nagyobb dinamikatartományban, a felbontás csökkenése nélkül.

 

 

Az igazi mobiljátékélmény

A játékhoz elengedhetetlen funkciók közé tartozik a 120Hz-es kijelző, a 240 Hz-es mozgáselmosódás-csökkentés és az érintésérzékelési-sebesség. Az élmény fokozását szolgálja az L-y (alacsony gamma) emelés, a hangkiegyenlítő és a hangchat optimalizálás. Az Xperia 1 IV-et a Qualcomm Snapdragon Elite Gaming processzorral optimalizálták a kiváló játékteljesítmény eléréséhez. A hőmérséklet-csökkentő teljesítményszabályozás (H. S. power control) funkció minimalizálja a terminál magas hőmérséklete miatti teljesítmény- és akkumulátorromlást mind játék, mind töltés közben.

Az Xperia 1 IV leegyszerűsíti a játékmenet megosztását az „RT record” funkcióval, ami lehetővé teszi felhasználóinak, hogy rögzítsék akár 30 másodpercet rögzítsenek a játékmenetből a gomb megnyomása előtt. A Game Enhancer funkció használatával a játékosoknak akár streamelésre is van lehetőségük, sőt, az élő közvetítés közben is van lehetőségük figyelni a nézők kommentjeit, így akár valós időben kommunikálhatnak velük. 

Az Xperia 1 IV a PC-s live streameket kedvelők számára is kiemelkedő lehetőségeket biztosít. A készülék ötvözi a játékos hangját, a játék zenéjét és a többi játékossal folytatott hívás hangjait, csupán egyetlen kábel csatlakoztatásával. Ezen felül az Xperia 1 IV-et választották a 2022-es PUBG MOBILE E-sports Nemzetközi Bajnokságának hivatalos készülékének.  

 

Xperia 1 IV Gaming Gear

A Gaming Gear, az Xperia 1 IV egyedülálló szolgáltatása a hűtési funkciónak és a kiemelkedő minőségű játékmenet-streaming támogatásának köszönhetően hosszú játékidőt tesz lehetővé. A fejlesztés bevezetése a készüléken jelenleg folyamatban van.

A professzionális japán e-sport csapat, a SCARZ által felügyelt Gaming Gears várhatóan 2022 őszén jelennek meg hivatalosan bizonyos régiókban. 

 

A valódi zenehallgatás élménye

Az Xperia 1 IV-et a Sony Music Entertainment-tel együttműködve alkották meg, így zenehallgatás terén is kiemelkedő élményt nyújt felhasználóinak. A készülék új, full-stage sztereó hangszórókkal felszerelve erősíti a bassszus és a dobok hangzását, valamint támogatja a 360 Reality Audio (360RA) funkciót is. Az egyedülálló hardveres dekódolás optimalizálja a hangminőséget a TIDAL-on és a nugs.net-en megfelelően kódolt zene hallgatásakor. A 360 Reality Audio Upmix a sztereó hangforrásokat olyan többcsatornás forrásokká alakítja, mint a 360RA. Támogatja a DSEE Ultimate technológiát is, amely a streaming szolgáltatások hangminőségét a nagy felbontásúakéhoz közelíti. Az Xperia 1 IV hamarosan érkező szoftverfrissítése támogatja a Bluetooth LE Audio funkciót is, hogy a hang késleltetését a hagyományos Bluetooth kapcsolatnál kisebbre csökkentse.

 

 

Ismerd meg a professzionális hangfelvétel funkciót a Music Pro jóvoltából

Az új hangrögzítő funkció, a Music Pro professzionális minőségű felvételi lehetőségeket garantál az Xperia 1 IV egyedi felhőalapú jelfeldolgozó mechanizmusa által. A Music Pro pontosan olyanra konvertálja fel a készülékkel felvett hangokat, mintha egy profi stúdióban lettek volna rögzítve. A felhasználók otthon vagy akár út közben is felvehetik saját műveiket. A felhőalapú jelfeldolgozás reprodukálja a Sony nagy teljesítményű kondenzátor mikrofonjainak frekvenciaválaszát, miközben a professzionális stúdióéhoz hasonló hangzást produkál. Ha egyszerre énekel és játszik akusztikus gitáron, a Music Pro képes szétválasztani az ének- és gitárhangokat, és tetszőleges egyensúlyban keverni őket. A hangrögzítés és -szerkesztés ingyenes, míg a kiváló minőségű hangok felhőalapú feldolgozása havidíjköteles.

 

Kivételesen magával ragadó szórakozási élmény

Az Xperia 1 IV lenyűgöző 6,5 hüvelykes, 21:9-es 4K HDR OLED 120 Hz-es frissítési frekvenciájú kijelzővel büszkélkedhet, belógó felületek nélkül. Emellett 50%-kal fényesebb és valós idejű HDR-rel rendelkezik, így a világos és sötét területek is jobban láthatók, még túl világos környezetben is.

Az ’X1 for Mobile’ motor használatával a BRAVIA HDR feljavít minden képi anyagot, beleértve a streaming tartalmakat, amelyek nagyobb kontrasztot, színt és tisztaságot kapnak. A mozi világában a Dolby Atmos rendszerrel magával ragadó filmezési élményt nyújt a többdimenziós hanghatás miatt, ami körülveszi nézőjét. Mostantól már megtapasztalhatja ezt, hála a készülék Dolby Atmos hangzásának, melyet a Sony Pictures Entertainment-tel együttműködésben alakítottak ki.

 

Az Xperia új szolgáltatása: "BRAVIA CORE for Xperia"

Az Xperia 1 IV készülék rendelkezik az egyedi BRAVIA CORE for Xperia szolgáltatással, így a felhasználók kiváló 4K minőségben élvezhetik kedvenc filmjeiket a 21:9-es méretarányú széles kijelzőn.  A szolgáltatás hozzáférést biztosít a Sony Pictures Entertainment több száz legfrissebb filmjéhez és klasszikus kasszasikereihez egyaránt, nézz be a kulisszák mögé a Studio Access segítségével a felhasználók a kulisszák mögé is betekinthetnek, és élvezhetik az IMAX Enhanced címeket a DTS magával ragadó hangzásvilágával – mindezt a BRAVIA CORE for Xperia szolgáltatás keretein belül. 

 

Teljesítmény és kialakítás

Az Xperia 1 IV 5G  és Wi-Fi 6E-vel kompatibilis Snapdragon 8 Gen 1 Mobile platformmal, valamint 12 GB RAM és 256 GB ROM memóriával, valamint akár 3 év élettartamú 5000 mAh kapacitású akkumulátorral rendelkezik. A gyorstöltés 30 perc alatt 50%-os akkumulátor töltöttséget ér el, és vezeték nélküli töltést is lehetővé tesz. 

Az Xperia 1 IV-et az IP65/68 víz- és porállóság mellett Corning Gorilla Glass Victus üveg védi az elő- és hátlapon.  

 

 

Környezettudatos kialakítás

A Sony elkötelezett a "Road to Zero" elvre épülő környezetvédelmi törekvései melletti, mely célja, hogy 2050-ig nullára csökkentse károsanyag-kibocsátását. Az előző modellhez hasonlóan az Xperia 1 IV csomagolása nem tartalmaz műanyagot, kizárólag újrahasznosítható papírt. Ezen felül az előző készülékhez képest körülbelül 50 százalékkal csökkent a csomagolás mérete a töltő és a kábelek hiánya miatt, ami egységenként körülbelül 36 százalékkal csökkenti a szállításból adódó szén-dioxid-kibocsátást. 

Az Xperia 1 IV jellegzetes, vékony, matt kialakítása három színváltozatban (fekete, jégfehér és lila) is kapható. A minimalista stílust a készülék megalkotása során prémium minőségű anyagok használatával ötvözték. A készülék dedikált, ergonomikus zárógombbal rendelkezik, dombornyomott kivitelben a jobb használhatóság érdekében.

 

Ár és elérhetőség: Xperia 1 IV és tartozékok

A hozzá tartozó "Style Cover with Stand" tok ugyanolyan innovatív és modern kialakítású, mint az okostelefon. Beépített állvánnyal rendelkezik, antibakteriális anyagból készült, és úgy tervezték, hogy tökéletesen illeszkedjen a kézbe. A Style Cover with Stand három színben – fekete, szürke és lila – kapható, és június közepétől lesz kapható egyes üzletekben. 

 

Az új Xperia 1 IV termékbejelentő videója:  

Kulcsszavak: okostelefon, Xperia, Sony
Vissza