Otthon javítható telefonok

Kütyü Magazin - 2023. október 23.

A Javítás Nemzetközi Napján (International Repair Day) a HMD Global, a Nokia telefonok gyártója arra hívta fel a figyelmet, a Föld védelmének érdekében csökkentsük az elektronikai hulladékok keletkezését, és válasszunk egy olyan telefont, amit otthon is megjavíthatunk. Például, ha mi magunk végezzük el az akkucserét, akár két év után sem kell megválni a készülékektől.

A vállalat maga is elkötelezett a fenntarthatóság iránt, ezért a strapabíró kialakítás, az újrahasznosított anyagok felhasználása, a javíthatóság és a hosszú élettartam már régóta a legfontosabb szempontként jelennek meg a Nokia készülékek tervezésekor.

 

Két év után a kukában landol a telefonunk

A magyarok több mint fele naponta 4 óránál többet internetezik, és ebből a Z generáció (kb. 1995-2009 közötti születésűek) tölti a legtöbbet a net előtt (4,8 óra) az NMHH tavalyi kutatása szerint. Ezt részben az teszi lehetővé, hogy már a lakosság közel 65%-ának, 6,2 millió embernek van okostelefonja.

A használat tekintetében azonban nem vagyunk túl kitartók: hamar ráununk, szeretjük cserélgetni őket – mindig jön egy szebb, jobb teljesítményű, új modell, amely az újdonság varázsával hat ránk és levesz minket a lábunkról. Nemzetközi statisztikák szerint egy ember átlagosan 2-3 évig tartja meg a telefonját (tehát életünk során körülbelül 20-30 készüléket fogyasztunk el), az NMHH kutatásából pedig kiderül, hogy Magyarországon csak az emberek 41%-a hajlandó ennél ritkábban telefont vásárolni.

A megunt, meghibásodott készülékeket ráadásul nem javíttatjuk meg (csak a magyarok harmada tartja ezt az opciót vonzónak), és a környezetbarát megoldásokra is csak a felhasználók fele hajlamos. Igen ám, de mi lesz az eldobott telefonokkal? Milyen hatással van ez a környezetünkre? És mit tehetünk érte?

 

Még a Nemzetközi Űrállomásnál is magasabbra érne az e-szemét

A világon évente több mint 50 millió tonna e-hulladék termelődik, ebből egy főre nagyjából 7 kg jut. Az ENSZ alatt működő Globális E-hulladék Statisztikai Partnerség előrejelzése szerint 2030-ra az e-szemét éves mennyisége elérheti a 74 millió tonnát.

A kidobott elektronikai eszközeink közül a telefonokból gyűlik össze a negyedik legtöbb e-hulladék a világon. Csak 2022-ben nagyjából 5,3 milliárd telefon vált feleslegessé, és lett belőle e-szemét. Ha ezeket egymásra raknánk, az nemcsak, hogy elérne a Földtől 418 kilométerre állomásozó Nemzetközi Űrállomásig, hanem annak a 120-szorosáig tornyosulna. 

Az e-hulladék olyan káros anyagokat tartalmaz, amelyek szennyezik a környezetet, ráadásul veszélyeztetik a hulladékfeldolgozásban dolgozó emberek egészségét is. A cél tehát, hogy minél kevesebb szemetet termeljünk, és ha már muszáj megválni valamitől, környezettudatos módon tegyük azt. 

 

 

Otthon is könnyedén javítható Nokia okostelefonok

A HMD Global, a Nokia telefonok gyártója az e-hulladék csökkentése érdekében a tartósság és a hosszú élettartam mellett tette le a voksát: legújabb G-szériás készülékei, a Nokia G42 és a Nokia G22 otthon is könnyedén javíthatók. Az iFixittel való együttműködés keretében pedig bármikor könnyedén hozzáférhetünk a javítási útmutatókhoz és a megfizethető alkatrészekhez. A készülékekben többek között az akkumulátorok cseréje is egyszerűen megoldható, ami az egyik legjobb módja annak, hogy meghosszabbítsuk a készülékünk élettartamát.

 

Ráadásul számos Nokia X- és G-szériás okostelefon újrahasznosított anyagok felhasználásával készül, a csomagolás pedig csak újrahasznosított papírt tartalmaz.

Az európai gyártás megindulása pedig hozzájárul a teljes gyártási folyamat károsanyag-kibocsátásának további csökkentéséhez.

 

Válassz tudatosan okostelefont!

Egy különleges promóció keretein belül, ha október 1. és 30. között a fent említett Nokia okostelefonok (Nokia G22, Nokia G42 5G, Nokia G60 5G, Nokia X30 5G, Nokia XR21 5G) közül vásárolsz a promócióban résztvevő viszonteladó partnerek egyikénél (Yettel, Vodafone, Extreme Digital – eMAG, Auchan, Euronics – Vöröskő Kft., BestByte, Media Markt), az okoskészülék mellé ajándékba egy Nokia 2660 Flip telefont kapsz. A regisztrációra és a készülékigénylésre (háztartásonként maximum két darab) 2023. november 30., 23:59-ig van lehetőség. 

 

 

Vissza