Minden okos...

Kütyü Magazin - 2016. február 11.

A Samsung Electronics a 2016-os EU Forumán mutatta be azokat az innovatív technológiáit, amelyek gyökeresen megváltoztathatják a jövőben a felhasználók életét. Ez utóbbiak közé - a TV-ktől a netre kapcsolt frizsideren keresztül az okos mosógépig - elég sok idén megjelenő termék tartozik, amelyeket most szemügyre vehettünk.

Az EU Forumot hagyományosan a januári Szórakoztató Elektronikai Kiállítást (CES) követően rendezik meg Itt mutatta be a Samsung SUHD TV-inek új termékcsaládját, amelynek tagjai - a világon elsőként - egyedülálló képminőséget nyújtó, kadmiummentes technológiával készült kijelzőket kaptak. Ugyancsak először láthatunk káva nélküli, ívelt készüléket, amely minden szögből gyönyörű.
 
 
Ez az új sorozat prémium, HDR-es élményt nyújt, a legalább 1000 nites HDR-rel a világos és sötét színek közti különbség kimagasló lesz. Az új Ultra Black technológia szintén jelentősen csökkenti a fényvisszaverődést és a csillogás minimalizálásával javítja a képminőséget. A Samsung 2016-os Smart TV-inek beépített Tizen operációs rendszere megkönnyíti a felhasználók számára kedvenc tartalmaik és szolgáltatásaik elérését, hiszen a TV adásoktól és a filmektől kezdve a játékokig és a műsorújságig minden egy helyen található meg a Smart Hub felületen. Vége a távirányító-rengetegnek is, a Samsung Smart TV-i ugyanis automatikusan felismerik a csatlakoztatott set-top box típusát, akárcsak a játékkonzolokat, az OTT boxokat és a házimozi rendszereket. A 7000-es modellektől a 9000-es szériáig a teljes SUHD sorozat bemutatkozik, így a Samsung 2016 tavaszán az SUHD készülékek széles választékát vezeti majd be az európai piacra.
Ugyancsak lehult a lepel a cég első Ultra HD Blu-ray lejátszójáról, a HDR kompatibilis UBD-8500-ről, amely a megszokott Blu-ray lejátszóknál négyszer nagyobb felbontást és hatvannégyszer magasabb színmegjelenítést kínál. Az UBD-K8500 beépített felskálázó technológiája javítja a sztenderd Blu-ray lemezek és DVD-k képminőségét, így a felhasználók akár CD lemezeiket is lejátszhatják vele. A Samsung Ultra HD Blu-ray lejátszója márciustól Európa-szerte elérhető lesz. Minden egyes készüléket a Fox Home Entertainment Mentőexpedíció című filmjének Ultra HD minőségű kópiájával árusítják majd, Matt Damonnal a főszerepben.
Bemutatkoztak a Samsung audio termékcsaládjához tartozó legújabb kiegészítői is, így a vállalat első Dolby Atmos hangzással rendelkező hangprojektora, amely egyben a világ első, két Dolby Atmos-képes vezeték nélküli hátsó hangfallal is rendelkező termékcsaládja. A teljes HW-K950 csomag elképesztő 5.1.4-es hangzással lesz elérhető.
A CF591-es és CF390-es monitorok bemutatásával a Samsung továbbra is fenntartja úttörő szerepét az ívelt kijelzők területén, a korábbinál is jobb láthatóságot és kényelmet biztosítva. Ezeket az 1800R íveltségű monitorokat az emberi szem természetes formájának figyelembevételével alakították ki. 
A Samsung digitális háztartási eszközök terén kivívott piacvezető pozícióját tükrözik legújabb okos és praktikus innovációi is, amelyek valódi áttörést hoznak a házimunka terén.
 

Az új, elöltöltős AddWash mosógép például rendelkezik egy külön kis ajtóval, amin keresztül a program elindítása után is hozzáadhatók a kifelejtett, vagy a kézzel mosható ruhák, de akár plusz mosószer is a mosási program megszakítása vagy újraindítása nélkül. A mosógép egy sor további okos funkciót is tartalmaz, amelyek az Android mellett az iOS- alapú okostelefonokkal is kompatibilisek. Így a felhasználók nem csak azt követhetik nyomon egyszerűen, hogy hol tart a program, de okostelefonjuk arról is értesítést küld, mikor kezdődik a mosás újabb szakasza, így a kényes textíliák is tetszés szerint adagolhatók a mosás vége felé. 
 
Az AddWash mosógépben a Samsung időtakarékos és hatékony mosást lehetővé tevő innovációja is helyet kapott: a SuperSpeed funkció jóvoltából egy teljes normál mosási program időtartama kevesebb, mint egy órásra csökkent, miközben a mosás minőségét tekintve nem kell kompromisszumot kötni. Az AddWash mosógép ebben hónaptól már elérhető Európában. 
 
Az EU Forum alkalmával a Samsung bejelentette illusztris Séfek Klubjának (Club des Chefs) nyolcadik tagját is. A francia-angol két Michelin-csillagos séf, Michel Roux Jr. személyében, aki amellett, hogy a Gavroche and Roux konyhájáért felel, TV-s személyiségként is ismert, mint az Egyesült Királyságban a BBC népszerű Masterchef showjának zsűritagja és műsorvezetője. 
 

Sor került a vállalat bővülő robotporszívó termékcsaládjának bemutatására is. A paletta új tagja, a POWERbot Turbo Wi-Fi más vezető márkákhoz képest hetvenszer nagyobb szívóerőt képes kifejteni, Cyclone Force rendszere pedig a nagy centrifugális erő révén hatékonyan szedi fel és választja el a szennyeződéseket, és azokat egy külső kamrába juttatva megakadályozza a filter megrongálódását, egyben biztosítja az egyenletes szívóerőt is.
A Smart Control Wi-Fi funkcióval a felhasználó okostelefonjával is távirányíthatja a porszívót, a “Select & Go™” beállítással pedig minden egyes helyiséget elnevezhetünk a lakás virtuális térképén, majd kiválaszthatjuk a takarítandó területeket, a porszívó pedig automatikusan arra veszi az irányt. A továbbfejlesztett digitális térképalkotási rendszerével az eszköz szó szerint “lát”: a lakás ragyogóan tisztává válik, miközben a felhasználónak a kisujját sem kell mozdítania.
A 2016-os EU Forum egyik legfontosabb újdonsága a Family Hub hűtőszekrény, amely igazi okos otthonná alakítja a konyhát, hiszen segítségével új módon szervezhető a bevásárlás és az ételkészítés. A gép központi eleme a 21,5 hüvelykes Full HD LCD érintőképernyő, amely a hálózatba kapcsolt okos eszközök digitális vezérlőpultjaként is használható, egyesítve magában a nagy teljesítményt és a hűtőszekrények között eddig példátlan, forradalmi technológiát. 
 

A Family Hub fő funkciói:

Továbbfejlesztett Food Managment: A hűtő belsejébe szerelt három, kiváló minőségű kamera minden ajtócsukódáskor képeket készít a fridzsider belsejéről. Ezek a képek aztán az okostelefonunk segítségével bárhonnan, bármikor visszanézhetők. 

A család központi irányítórendszere: A Samsung Family Hub hűtőszekrény kijelzőjén üzeneteket hagyhatunk, kitűzhetjük a fotóinkat, megoszthatjuk a naptárunkat vagy akár művészi munkáinkat is, mindehhez csupán az okostelefonunkra lesz szükségünk.

Összekapcsolt szórakozás: A beépített hangfalakat, vagy saját, vezeték nélküli Bluetooth hangszóróinkat használva már az egész lakásban szólhatnak kedvenc zenéink. A Samsung Smart TV-k kijelzőjét tükrözve pedig a kedvelt tévéműsorok a Family Hub kijelzőjén közvetlenül is megtekinthetők.

A 2016-os Európia Fórumon a Samsung szintén bemutatja a hamarosan elérhető új Gear S2 classic 18 karátos rózsaarany és platina okosóráit. A Samsung bővíti mind az óratest, mind pedig a hozzá tartozó szíjak kínálatát. Így  a felhasználók a belső funkciók mellett az okosóra külsejét is mindinkább egyedi életstílusukhoz és személyiségükhöz alakíthatják. A vállalat ehhez olyan tervezőket nyert meg, mint Colombo, aki a prémium szíjakat tervezte. Az óra kreatív és játékos oldalát a Peanut karakterek, valamint olyan művészek munkái erősítik, mint Keith Haring, Jean-Michael Basquiat, Jeremyville vagy Burton Morris alkotásai. A Gear S2 a jövőben iOS operációs rendszerrel működő eszközökkel is kompatibilis lesz, hogy a mobil felhasználók szélesebb köre is megtapasztalhassa az okosóra előnyeit. 
A Samsung Galaxy TabPro S, a világ legvékonyabb és legkönnyebb kettő az egyben tabletje is megtekinthető a kiállításon. 
 
 
A készülék a laptopok és tabletek legnépszerűbb funkcióit egyesíti, így a felhasználók PC élményt élhetnek át egy pehelysúlyú tableten keresztül, így tapasztalva meg a lehető leghatékonyabb mobil élményt. Karcsú és könnyű kialakításával a Galaxy TabPro S-t arra tervezték, hogy akár egész nap könnyedén hordozható legyen. Az eszközhöz tartozó teljes méretű billentyűzet ugyancsak a használhatóságot hivatott növelni. A klaviatúra rugalmas sarokpántja lehetővé teszi, hogy a képernyő minden körülmények között tisztán, bármely szögből optimálisan látható legyen. A Galaxy TabPro S-t olyan technológiai jellemzők teszik úttörővé, mint a piac első Windows operációs rendszerrel futó Super AMOLED kijelzője, illetve a gyors töltéssel elérhető akár 10,5 órás üzemidő. A termékhez külön megvásárolható multi-port adapter és Bluetooth Pen szintén hozzájárul az eszköz hatékonyságához.
Vissza