BlackBerry Z10 és Q10 – Megérkeztek

Farkas Norman - 2013. január 31.

Bemutatkozott a BlackBerry 10 operációs rendszer és az első két köré épülő telefon is a BlackBerry Z10 és Q10 személyében. Az új rendszer akkora mérföldkövet jelent a RIM számára, hogy még a nevét is megváltoztatta.

A tegnapi napon új fejezet vette kezdetét a Research In Motion történetében. A kanadai gyártó a BlackBerry 10 operációs rendszer bemutatásával egy időben lecserélte nevét BlackBerry-re, tehát a RIM mozaikszót akár el is felejthetjük. A névváltás remekül kifejezi, hogy a vállalat mekkora jelentőséget tulajdonít a frissen leleplezett platformnak és a köré épülő okostelefonoknak.

A várakozásoknak megfelelően két BB10 alapú okostelefont ismerhetett meg tegnap a nagyközönség. Az egyik a teljes érintőképernyővel szerelt Blackberry Z10, a másik pedig a fizikai QWERTY gombsorral felvértezett BlackBerry Q10.

BlackBerry Z10

A szaksajtó követőinek nem sok meglepetésben volt részük a BlackBerry Z10 bemutatóján, hiszen az újdonság felszereltsége tökéletesen megfelel a korábban kiszivárgott információknak. A 135 gramm tömegű, 130 x 65 x 9 milliméteres kütyü lelke egy kétmagos, 1,5GHz-es Qualcomm Snapdragon (MSM8960)processzor, amit Areno 225 grafikus gyorsító, 2GB RAM és 16GB belső tárhely egészít ki. A telefonban microSDHC kártyahelyet, LTE, EV-DO és HSPA+ modemet, valamint GPS, Bluetooth, WiFi és NFC modult is találunk, energiaellátásáért pedig egy 1800mAh kapacitású akkumulátor felel. Ami a Z10 képalkotási képességeit illeti, egy 2 megapixeles előlapi- és egy 8 megapixeles, LED villanóval segített hátlapi kamerára támaszkodhatunk. A készülék legizgalmasabb eleme az előlapján elterülő, 4,2 hüvelykes, 1280 x 768 pixel felbontású (HD) érintőképernyő, melyen még a szövegbevitel is rendkívül kellemes a BB10 intelligens virtuális billentyűzete jóvoltából.

A fekete és fehér árnyalatokban megjelent BlackBerry Z10 már ma elérhető egyes régiókban, s egy kis idő múlva világszerte megvásárolható lesz.

 

BlackBerry Q10

Csak áprilisban landol a piacon a teljes QWERTY gombsorral felvértezett BlackBerry Q10, mely külsejét tekintve alig különbözik a klasszikus Blackberry mobiloktól, mégis minden újdonság megtalálható benne, amit az új BB10 rendszer nyújt. A 3,1 hüvelykes, 720 x 720 pixel felbontású edge-to-edge (éltől-élig érő) Super AMOLED érintőképernyővel, Bluetooth, GPS, WiFi és NFC modullal, microSDHC kártyafoglalattal, valamint 1800mAh kapacitású akkumulátorral ellátott okostelefon működéséért egy kétmagos, 1,5GHz órajelű Texas Instruments 4470 processzor gondoskodik, amit 2GB RAM és PowerVR SGX544 GPU egészít ki. Egyelőre sajnos rejtély, hogy a 139 grammos jövevény előlapi- és hátlapi kamerái mekkora felbontással bírnak.

Kíváncsian várjuk, hogy milyen fogadtatásra lel a felhasználók részéről a BB10 rendszer és az első hozzá tartozó okostelefonok. Egy biztos: a sok újszerű megoldás és a több mint 70 ezer alkalmazás rengeteg júzer számára vonzóvá teheti az új platformot.

 

 

 

 

[Forrás: Unwired View]

Vissza